Keder du dig også til højmessen?

posted 22 Feb 2012, 01:44 by Niels Jensen
Så er der måske håb forude. I dagens udgave af Berlingske kan man læse at tidligere kirkeminister Tove Fergo, som er sognepræst i Simon Peter Kirke på Amager, mener højmessen skal sendes til et service eftersyn. Konfirmander i hendes sogn skal kun komme til de gudstjenester hvortil de bliver inviteret. Hun siger bl.a. om højmessen med mine kommentaer i parentes:
  1. Menigheden skal synge på tidens toner, og ikke blot Brorsons salmer.
  2. At højmessens liturgi er et uværdigt mummespil, som forudsætter at man ved hvordan man opfører sig (Eller som i vor kirke har kordegne som dirigerer dette, thi dem der ved hvordan man gør sætter sig jo bagerst i kirken. Måske fordi man så stile kan grine af dem som ikke gør det).
  3. Indgangs- og udgangsbøn sagt at en kordegn bør også være slut (Der er faktisk en del kirken, som ikke har en kordegn ved søndagens gudstjeneste, bl.a. Jørlunde Kirke).
  4. Musikken skal have et tidsvarende touch (Det oplevede vi faktisk i Slangerup Kirke ved sidste søndags fastelavnsgudstjeneste).
Hun tilføjer, at hun godt mener præsterne kan udvælge den musik, som er relevant til dagens prædiken. Som formand kan jeg kun være enig i Tove Fergo's synspunkter. Syndt, at hun ikke som kirkeminister blev færdig med at fornye folkekirken, så vi ikke i dagens verden skal spørge biskoppen om lov til hver lille ting vi ønsker at gøre anderledes, som eksempelvis at holde gudstjeneste i præstegårdshaven.