Min drøm: Kirkegården er også for os levende

posted 4 Aug 2011, 11:41 by Niels Jensen   [ updated 5 Aug 2011, 04:14 by Niels Jensen ]
Jeg har en drøm! Mange danske kirkegårde er ganske flotte med blomster og anden beplantning. Desværre kan kirkegårdens mange beboere ikke glæde sig over synet af blomsterne (i det mindste ikke bogstaveligt). Derfor drømmer jeg om, at kirkegården, specielt vor nye kirkegård her i Slangerup Sogn, også blive en park for de levende. Helt alene er jeg ikke med denne drøm, thi Pia Lindberg, som er formand for Kirke- og Kirkegårdsudvalget har fået landskabsarkitekt Charlotte Skibsted til at udarbejde et projekt til udvidelse af antallet af såkaldte sten-i-plæne gravpladser på vor nye kirkegård. Og Charlotte Skibsteds projekt vil hjælpe gevaldigt med også at gøre vor nye kirkegård til en park for os, som stadigvæk lever. Derudover har Pia Lindberg og Kirke- og Kirkegårdsudvalget også besluttet - med accept fra menighedsrådet, at efter udvidelsen skal vor nye kirkegård blive kendt som "Kingos Have". Så fremover siger man ikke "jeg går lige en tur på den nye kirkegård", men "jeg går lige en tur i Kingos Have". Faktisk ved vi fra historiske kilder, at Thomas Kingo mens han var præst ved Slangerup Kirke boede i en bolig i Præstestræde, som vor nuværende Kannikestræde dengang hed. Så Thomas Kingo kunne sagtens være gået en aftentur på engen nordvest for boligen - altså på vor nye kirkegård.

Forleden spadserede jeg en tur i Slangerup og omegn, og under turen tænkte jeg "Hvordan kan vi gøre det til en endnu mere spændende oplevelse at gå en tur i Kingos Have?". Rundt om i Slangerup finder man forskellige skulpture af nyere dato. Fælles for dem alle er, at man kan genkende et eller andet i dem. I den nye Slangerup skulptur på den gamle rådhusplads man se både slangen, Adam og Eva. Lidt nærmere rådhusbygningen finder man en skulptur af en mandsperson med sværd. Det er rimeligt sikkert, at sådan så Kong Erik Ejegod nok ikke ud, men figuren fortæller noget om hans status og magt i tiden for næsten 1000 år siden. Ved Slangerup Rutebilstation ser man en skulptur med nogle cirkellignende ringe, som går ind i hinanden. Jeg ved ikke hvad der har inspireret kunstneren til at denne skulptur. Jeg synes dog den passer fantastisk på en plads hvor flere forskelige buslinier mødes og udveksler mennesker på deres vej gennem hverdagen. Inspireret af disse tanker fik jeg den idet, at turen i Kingos Have ville blive endnu mere tillokkende og spændende såfremt der var nogle skulpturer i haven.

Desværre har Slangerup Sogns Menighedråd ikke lige en posse penge, som ville kunne bruges til anskaffelse af skulpturer til Kingos Have. Men måske nogle vore sognebørn har idéer til hvorledes vi alligevel kunne fylde vor kommende have med skulpturer?