Vi glemmer at træne for døden

posted 6 Nov 2011, 06:26 by Niels Jensen
I dag ville jeg opleve en anderledes gudstjeneste, så derfor kørte jeg til Kirke Såby Kirke, hvor Poul Joachim Stender er sognepræst. Og det blev bestemt en god oplevelse selv om emnet for dagens prædiken var vor manglede lyst eller evne til at træne for livets afslutning: døden. Vi er så optaget at bevæge for at blive sundere, spise sundt, osv. med henblik på at vort korte liv kan blive sundere, så vi glemmer at nyde det at bevæge os eller nyde det at spise, altså nyde livet, fortalte prædikanten. Han fortalte også at hans forældre når skumringen faldt på sad stille og ventede på mørket mens dagen langsom døde. Først når det var blevet helt mørkt famlede hans far efter kontakten for at tænde lyset.
Vi er så bange for at mangle et eller andet, at vi kan leve med butikker, som lukker klokken lørdag eftermiddag, og først åbner igen mandag morgen. Hvad ville der dog ikke ske såfremt vi havde glemt Matador Mix til lørdagshyggen? Jeg erindre fra mine første barneår i Husum på den ydre side af Vestvolden. I de først mange år lå den nærmeste bager og købmand helt inde ved "Sløjfen" i Husum - omkring 10 minutters spadseretur fra den bygning hvor vi bode 2 voksne og 2 børn i en lejlighed på 54 kvadratmeter. Så kom ekspansionen i slutningen af 50'erne og begyndelsen af 60'erne, hvor Husum voksede sammen med landsbyen Herlev. Pludselig lå der en bager lige på den anden side af Frederikssundsvej, og også en købmand samt vistnok en blomsterhandler. Butikkerne rykkede nærmere på kunderne. Nu samler butikkerne sig i store centre. Og de ligger længere væk - igen.
Gudstjenesten i Kirke Såby Kirke udmærkede sig også ved et par andre ting. På alteret stod et tændt lys for hver person i sognet, som var gået bort i det forgangne år. Under oplæsningen af navnene stod vi alle op. Ved altergangen fik vi en dejlig bid rigtigt brød, og ikke en af de tørre oblater, som de fleste folkekirker byder på. Efter velsignelsen gik vi i procession med præsten forrest og koret bagerst ud til fællesgraven på den nye del af kirkegården mens vi sang "Dej er jorden". Ved fællesgraven blev der bedt en bøn for de afdøde, og bagefter blev alle budt på græskarsuppe med friskbagt brød. Kirken var fuld i dag!
Jeg tror, at jeg fremover vil prøve at få nogle perioder med stilhed ind i min hverdag. Perioder, hvor fjernsynet er slukket. Perioder, hvor jeg ikke sidder og hamre i tasteturet på computeren. Perioder, hvor jeg ikke læser noget, men blot indånder dagens ændring eksempelvis fra eftermiddag til aften.